Zpracovatelský sektor USA v září poprvé od května vzrostl

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v září vzrostla a ukončila tak pokles, který trval tři měsíce. Oživily nové zakázky a zaměstnanost. Sdělil to dnes institut ISM, který sleduje ekonomickou aktivitu na základě anket u nákupních manažerů amerických firem.

Souhrnný index ISM vzrostl na 51,5 bodu ze srpnových 49,6 bodu. Dostal se tak poprvé od května nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Ekonomové podle agentury Reuters očekávali zvýšení indexu jen na 49,7 bodu.

Složka nových zakázek se zvýšila na 52,3 bodu z 47,1 bodu, nejvýše od května. Index zaměstnanosti stoupl o 3,1 bodu na 54,7 bodu. To znamená, že zpracovatelské firmy najímaly nové zaměstnance.

Růst je sice nadějným signálem toho, že stav americké ekonomiky se zlepšuje, analytici však upozorňují, že tempo růstu je stále slabé a některé složky indexu zůstávají pod 50 body, tedy v pásmu poklesu. Je mezi nimi i vývoz, i když index nepatrně stoupl na 48,5 bodu z 47 bodů. Podobně výroba se zvýšila na 49,5 bodu z 47,2 bodu.

Zpracovatelský sektor byl světlým bodem americké ekonomiky od konce recese v červnu 2009. Od jara však zpomaluje, protože spotřebitelé i firmy omezili své výdaje a vývoz slábne. Růst americké ekonomiky za duben až červen zpomalil na 1,3 procenta ze dvou procent v prvním čtvrtletí.

Dnešní údaje ministerstva obchodu USA rovněž ukázaly, že výdaje ve stavebnictví v srpnu již druhý měsíc za sebou klesly. Růst výdajů za bytovou výstavbu nevyrovnal pokles výdajů za nebytové a vládní projekty. Celkové stavební výdaje se meziměsíčně snížily o 0,7 procenta po červencovém poklesu o 0,4 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK