Lego rozšíří do roku 2014 továrnu v Kladně o další výrobní haly

01.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 1. října (ČTK) - Dánská společnost Lego, jeden z největších světových výrobců hraček, do roku 2014 rozšíří továrnu v Kladně o 14.200 metrů čtverečních. Součástí dalšího rozvoje továrny bude přístavba nového patra na jedné ze stávajících hal, kde se budou hračky zdobit a montovat. Firma chce také vybudovat novou výrobní halu, která bude sloužit k balení výrobků. Do těchto nových provozů by mohlo být přijato až 300 zaměstnanců. Firma to dnes oznámila na svých internetových stránkách. Práce na rozšíření závodu by měly začít v prosinci. Lego už letos továrnu rozšířilo o čtyři nové haly za více než 1,2 miliardy korun. Nyní se Lego chystá investovat další stovky milionů.

Nová část továrny na střeše stávající haly bude mít podle společnosti rozlohu 3200 metrů čtverečních. Druhá hala o rozloze 11.000 metrů čtverečních vznikne v části průmyslové zóny, kde dříve vyráběla počítačové a telekomunikační komponenty kanadská firma Celestica. Lego chce objekt po této firmě na začátku příštího roku zdemolovat a postavit tam nový. Kromě prostor k balení výrobků v něm počítá s podzemním parkovištěm pro 250 aut.

"To potvrzuje naši silnou víru v českou továrnu a dovednosti a kulturu jejích zaměstnanců," uvedl k rozvoji české továrny šéf Lega Jorgen Vig Knudstorp. Rozvoj tuzemské továrny je podle vedení firmy "poháněn" silným růstem společnosti. Šéf kladenské továrny Carsten Rasmussen prý s tak rychlým rozvojem továrny nepočítal. "Pokud chceme pokračovat v růstu prodeje, musíme (továrnu) rozšířit," uvedl Rasmussen. Jinak by podle něj továrna během několika příštích let kapacitně přestala stačit.

Lego v Kladně funguje od roku 2000 a v současnosti zaměstnává kolem 1500 lidí. Patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. Firma už před dvěma lety českým úřadům oznámila, že v největším středočeském městě plánuje postavit čtyři výrobní haly, ve kterých by pracovalo až 1090 lidí. Jejich výstavbu dokončila v letošním roce. Práci tam zatím našlo přes 200 lidí, další nové zaměstnance by podle kladenského úřadu práce měla firma nabírat v první polovině příštího roku.

Loni se kladenské továrně ekonomicky dařilo. Podle výroční zprávy firmě vzrostly příjmy z prodeje vlastních výrobků a služeb na více než 5,5 miliardy z předloňských 4,3 miliardy korun, produkci hraček zvýšila o čtvrtinu. Loňský zisk firmy před zdaněním činil téměř 166 milionů korun, v roce 2010 byl přes 64 milionů. Zisk roste Legu i celosvětově, v prvním letošním pololetí se zvýšil o 35 procent na dvě miliardy dánských korun (6,7 miliardy Kč).

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček, letos tedy slaví 80 let od svého založení. Celosvětově ji však proslavily až její stavebnice z umělohmotných kostiček. Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK