Austrálie snížila úroky, aby podpořila domácí ekonomiku

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 2. října (ČTK) - Australská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tříleté minimum 3,25 procenta. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, jejíž vyhlídky zastiňují přetrvávající hospodářské problémy v Evropě a zpomalující růst v Číně. Ta je největším exportním trhem Austrálie.

"Nejistota ohledně krátkodobých vyhlídek je větší než před několika měsíci," uvedl guvernér banky Glenn Stevens. Australský vicepremiér Wayne Swan nicméně odmítl názor, že by Austrálie byla bezprostředně ohrožena zpomalením čínské ekonomiky. Upozornil, že čínské hospodářství je nyní o 40 procent silnější než před světovou finanční krizí. "Ačkoli Čína roste o něco pomaleji, než se čekalo, vychází tento růst z mnohem většího základu," dodal.

Ze snížení úrokových sazeb budou podle Swana těžit zejména domácnosti a malé podniky. U hypotéky ve výši 300.000 australských dolarů (šest milionů Kč) přinese snížení sazeb měsíční úsporu 50 australských dolarů (tisíc Kč), napsala agentura AP.

"Domnívám se, že udělali správnou věc," řekl ke snížení sazeb analytik Shane Oliver ze společnosti AMP Capital Investors. "Světová ekonomika vypadá poněkud vratce," dodal. Předpověděl rovněž další pokles základní sazby o čtvrt procentního bodu v příštím měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK