Pokles prodeje aut v Německu v září výrazně zrychlil

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prodej nových osobních automobilů v Německu se v září meziročně propadl o 11 procent na zhruba 250.000 vozů po srpnovém poklesu o pět procent. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu mezinárodních výrobců automobilů (VDIK). Za první tři čtvrtí letošního roku se prodej aut v Německu zvýšil o necelá dvě procenta na 2,36 milionu vozů.

 

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Prudký pokles poptávky po automobilech v září zaznamenaly i některé další velké evropské země. Ve Francii se prodej snížil o 18 procent a v sousedním Španělsku se propadl dokonce o téměř 37 procent.

Poradenská společnost LMC Automotive v srpnu předpověděla, že celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů v letošním roce stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů. V Evropě však LMC očekává pokles prodeje o pět procent na 18,2 milionu vozů.

Evropský trh tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle LMC stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK