Boeing získal z Brazílie velkou objednávku na 60 letadel

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 2. října (ČTK) - Brazilská letecká společnost Gol Linhas Aéreas si objednala od Boeingu 60 letadel 737 MAX v katalogové ceně šest miliard USD (116,5 miliardy Kč). Objednávka je pro Boeing zatím největší, jakou kdy získal od firmy v Latinské Americe.

Gol je největším nízkonákladovým přepravcem v Latinské Americe. Aerolinky se nyní snaží vrátit zpět k zisku a nedávno oznámily propuštění 2500 zaměstnanců, což je zhruba 12 procent pracovní síly. Nová letadla mají pomoci aerolinkám snížit náklady na pohonné hmoty, protože spotřebují o 13 procent méně paliva než letadla, které má v současnosti Gol ve flotile.

Zájem o leteckou přepravu v Brazílii v posledních letech výrazně roste. Gol však trápí vysoké náklady na pohonné hmoty, drahá pracovní síla a slabá domácí měna. Problémy aerolinkám způsobují i přeplněná domácí letiště. V loňském roce společnost hospodařila s čistou ztrátou 710 milionů realů (6,8 miliardy Kč). Lépe se jí nedaří ani letos, kdy v prvním pololetí vykázala ztrátu 821 milionů realů (7,9 miliardy Kč) a varovala, že by za celý rok mohla vykázat provozní ztrátu. Gol v současnosti létá do 63 destinací v Brazílii a dalších 12 v Jižní Americe a Karibiku.

Dodávky nových úzkotrupých letadle mají začít v roce 2018, napsaly BBC a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK