Váha ČR by měla v rámci MMF stoupnout, projedná to vláda

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká republika by měla zvýšit svoji kvótu u Mezinárodního měnového fondu (MMF) o více než dvojnásobek. Návrhem na středeční jednání vlády předložilo ministerstvo financí na základě revize kvót, na které se členské země MMF dohodly. Česko by tak mělo získat ve fondu větší hlas.

 

V současné době je členská kvóta ČR v MMF 1,002 miliardy tzv. zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights; SDR). Pokud vláda návrh schválí, tak kvóta ČR vzroste na 2,180 miliardy SDR. Česko navýšení splatí z jedné čtvrtiny hotově z devizových rezerv České národní banky a ze tří čtvrtin formou směnky ČNB.

Od velikosti kvóty se odvíjí počet hlasů každé země. Také určuje, kolik by která země mohla fondu půjčit, pokud ji o to požádá.

MMF vznikl v roce 1945, aby udržoval finanční a ekonomickou stabilitu, předcházel krizím a pomáhal zemím, které se dostanou do finančních potíží. V začátcích se fond soustředil na potřeby USA, Evropy a Japonska, ale během času zesílil jeho význam pro rozvojový svět, který zažil v posledních desetiletích prudký vzestup.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK