ČEZ do vedení albánské dcery dosadí britské právní odborníky

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - ČEZ chce přispět k řešení problémů své albánské společnosti personálními změnami a obsadí proto pozice v dozorčí radě a představenstvu albánské ČEZ Shperndarje odborníky z britské společnosti Schindlers. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ si od toho slibuje, že se díky personálním změnám uklidní vztahy mezi ČEZ Shperndarje a albánským státem. "Zkušení právníci by měli sehrát roli nezávislých prostředníků a pokusit se řešit vzniklé problémy, které jsou stejně spíše právní, nikoliv ekonomické povahy," uvedl ředitel divize distribuce a zahraničí společnosti ČEZ Tomáš Pleskač.

Počet členů dozorčí rady se sníží ze šesti na tři a počet členů představenstva ze tří na jednoho. "Všichni tito odborníci budou od valné hromady ČEZ Shperndarje dostávat přesné úkoly a cíle, vázané na jejich odměnu. Jasně vymezen bude i mandát při zastupování zájmů ČEZ," dodal Pleskač.

ČEZ získal 76 procent v distribuční společnosti CEZ Shperndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (tehdy asi 2,8 miliardy korun). Na konci loňského roku regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční společnost platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Distributor však zároveň nedostal možnost zdražit proud koncovým zákazníkům. Firma se tak dostala do ztráty, což se negativně promítá i do hospodaření Skupiny ČEZ.

S albánským státem se společnosti ČEZ nedaří vyjednat řešení. Stát po firmě navíc požaduje pokuty kvůli daňovému dopadu ztrát v distribuční síti. ČEZ se již před časem kvůli situaci v Albánii obrátil na Světovou banku a nevylučuje ani arbitráž vůči této zemi.

Podle Půlpánové Skupina ČEZ vlastní v zahraničí významnější energetická aktiva celkem v sedmi zemích. Albánie je ale jedinou zemí, ve které ČEZ nedosahuje plánovanou návratnost investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK