Americké akcie klesaly, trh se zaměřuje na Španělsko

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akciové trhy smazaly počáteční mírné zisky a v polovině dnešního obchodování zřetelně ztrácely. Trh podkopává nejistota ohledně toho, zda se Španělsko odhodlá k podání žádosti o finanční pomoc. Působí také obavy ze slabých výsledků amerických firem za třetí čtvrtletí.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index klesl o 0,5 procenta na 13.443 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,2 procenta na 1442 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v polovině dne ztrácel 0,1 procenta a byl kolem 311 bodů.

Podle zdrojů z Evropské unie je Španělsko připraveno obrátit se v blízké době s žádostí o pomoc k záchrannému fondu eurozóny. Proti tomu ale vystupuje Německo a podle diplomatů by Berlín mohl v případě podání žádosti vznést pro Madrid nepřijatelné podmínky.

"Trh cítí, že jsme blíže k určitému typu zásahu a řešení španělského problému," řekl agentuře Reuters Paul Mendelsohn z investiční společnosti Windham Financial Services. "Zatímco ale pozitiva takového kroku už trh započítal, stále dostáváme rozporné signály, které pochopitelně investory znepokojují," dodal Brian Barish z firmy Cambiar Investors.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK