Prodej aut v USA v září stoupl o 13 procent

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 3. října (ČTK) - Prodej automobilů ve Spojených státech minulý měsíc meziročně stoupl o 13 procent na téměř 1,2 milionu vozů. Září tak bylo z hlediska tempa prodeje nejlepším měsícem za 4,5 roku. Vyplývá to z údajů společnosti Autodata.

Zářijové tempo odbytu automobilů by v přepočtu na celý rok znamenalo prodej 14,94 milionu vozů. Bylo tak nejsilnější od března 2008, napsala agentura Reuters.

K růstu poptávky po automobilech přispěly nízké náklady na půjčky a stoupající spotřebitelská důvěra. "Peníze jsou nyní velmi levné," uvedl analytik Jesse Toprak ze společnosti TrueCar.com. Dodal, že automobilky tak mohly nabízet velmi atraktivní leasingové programy.

Největší americká automobilka General Motors v září zvýšila prodej na domácím trhu o 1,5 procenta. Prudký nárůst prodeje v USA zaznamenaly japonské automobilky, které se loni potýkaly s problémy v důsledku zemětřesení v Japonsku. Toyota v září zvýšila prodej v USA o 41,5 procenta a Honda o 31 procent.

Analytici podle agentury AP předpokládají, že prodej aut v USA by se v celém letošním roce mohl vyšplhat na 14,3 milionu vozů. Loni se prodej zvýšil o deset procent na 12,8 milionu vozů.

Růst prodeje aut v USA kontrastuje s vývojem na západoevropských trzích. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej v září snížil o 11 procent. V Francii se propadl o 18 procent a ve Španělsku dokonce o téměř 37 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK