Japonské akcie opět oslabily, hlavní index se snížil o půl pct

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. října (ČTK) - Japonské akcie dnes počtvrté za sebou klesly. Investoři zůstávají opatrní před zasedáním centrálních bank v eurozóně a Japonsku a před pátečními údaji o zářijovém vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o půl procenta a uzavřel na novém třítýdenním minimu 8746,87 bodu. Japonská automobilka Nissan Motor oslabila o více než dvě procenta kvůli zprávě o zářijovém poklesu jejího prodeje ve Spojených státech.

Investoři se navíc obávají prudkého poklesu tržeb japonských společností v Číně. Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů.

Na devizovém trhu se kurz eura výrazněji nezměnil. Investoři posuzují, jak blízko je Španělsko k předložení žádosti o zahraniční finanční pomoc. V závěru tokijského obchodování se jednotná evropská měna prodávala za 1,2905 USD. Držela se tak zhruba o jeden cent nad třítýdenním minimem 1,2804 USD, na které se propadla v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK