Pololetní zisk britského maloobchodní gigantu Tesco klesl

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Hrubý zisk největší britské maloobchodní společnosti Tesco se v prvním finančním pololetí propadl o 12 procent na 1,7 miliardy liber (53 miliard Kč) kvůli investicím do britských obchodů. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice. Podle internetového serveru BBC tak vykázala první pokles zisku od roku 1994.

Celkové tržby společnosti v pololetí končícím v srpnu stouply o 1,4 procenta na 36 miliard liber. Na samotném britském trhu se tržby zvýšily o 2,2 procenta na 23,9 miliardy liber, napsala agentura AP.

Generální ředitel podniku Philip Clarke uvedl, že rozhodnutí podniku investovat miliardu liber do zlepšení prodejen v Británii se začíná vyplácet. "Jsem povzbuzen počáteční reakcí zákazníků na provedené změny. Je toho ale zapotřebí udělat mnohem více," dodal.

Tesco je třetím největším řetězcem obchodů na světě. Na český trh firma vstoupila v roce 1996. Provozuje zde 219 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Loni v tuzemsku zaměstnávala více než 13.000 lidí.

pmh vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK