Telefónica chce letos uvést akcie německé O2 na burzu

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. října (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica plánuje uvést v tomto čtvrtletí na burzu akcie své německé divize O2. Společnost, která je vlastníkem největšího českého telekomunikačního operátora, tím chce získat hotovost a snížit vysokou zadluženost, která spolu s problémy Španělska ohrožuje její úvěrový rating.

Společnost neuvedla, jak velký podíl O2 Germany hodlá v primární nabídce akcií prodat. Zdroje z finančních kruhů minulý měsíc agentuře Reuters sdělily, že v plánu je prodej deseti až 20 procent akcií divize, jejíž hodnota je zhruba deset miliard eur (250 miliard Kč).

Telefónica se potýká s poklesem příjmů a zisků na domácím trhu a její dluh činí 57 miliard eur. Skupina musí do roku 2015 získávat ke krytí splátek dluhu sedm až osm miliard eur ročně. V červenci Telefónica poprvé od občanské války ve Španělsku ve 30. letech snížila svou dividendu.

Pokud by španělský stát přišel kvůli rostoucím problémům s dluhy o investiční rating, mohlo by společnosti neúnosně zvýšit už tak vysoké náklady refinancování splatných dluhů novými úvěry. Agentura Standard & Poor´s tento týden uvedla, že Telefónica má z bývalých sedmi evropských telekomunikačních monopolů nejslabší úvěrový profil.

O2 Germany je nejmenším ze čtyř německých operátorů a má na německém trhu asi 16,4 procenta uživatelů. Pro investory ale může být díky možnostem dalšího růstu atraktivní příležitostí, řekli analytici agentuře Reuters. Telefónica navíc potenciálním investorům do německé divize slíbila, že jim v příštím roce vyplatí na dividendách celkem 500 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK