Váha ČR by měla v rámci MMF stoupnout, návrh schválila vláda

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Česká republika zvýší svoji kvótu u Mezinárodního měnového fondu (MMF) o více než dvojnásobek. Návrh ministerstva financí na základě revize kvót, na kterém se členské země MMF dohodly, dnes schválila vláda. Vyplývá to z internetových stránek vlády. Česko by tak mělo získat ve fondu větší hlas.

V současné době je členská kvóta ČR v MMF 1,002 miliardy tzv. zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights; SDR). Pokud vláda návrh schválí, tak kvóta ČR vzroste na 2,180 miliardy SDR. Česko navýšení splatí z jedné čtvrtiny hotově z devizových rezerv České národní banky a ze tří čtvrtin formou směnky ČNB.

Od velikosti kvóty se odvíjí počet hlasů každé země. Také určuje, kolik by která země mohla fondu půjčit, pokud ji o to požádá.

MMF vznikl v roce 1945, aby udržoval finanční a ekonomickou stabilitu, předcházel krizím a pomáhal zemím, které se dostanou do finančních potíží. V začátcích se fond soustředil na potřeby USA, Evropy a Japonska, ale během času zesílil jeho význam pro rozvojový svět, který zažil v posledních desetiletích prudký vzestup.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK