Ropa prohlubuje pokles, Brent klesl pod 110 dolarů

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes prohlubují pokles a severomořská ropa Brent sestoupila pod 110 dolarů za barel. Ropný trh podkopávají nepříznivé ekonomické údaje z Číny a Evropy, které zvyšují obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně.

Ropa Brent kolem 15. hodiny SELČ oslabila o více než dva dolary na 109,45 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 1,34 dolaru na 90,55 USD za barel.

Trh dnes oslabily zprávy o dalším oslabení aktivity v čínském sektoru služeb, která přišla po údajích o poklesu aktivity v čínském průmyslu. V eurozóně se v září dál prohloubil pokles celé ekonomické aktivity, což potvrdilo, že měnová unie se ve třetím čtvrtletí s nejvyšší pravděpodobností vrátila do recese. Zpráva o mírně vyšším přírůstku pracovních míst v americkém soukromém sektoru trh nepovzbudila.

"Není toho moc, z čeho by se dal čerpat optimismus. Vládnou obavy o to, zda Španělsko požádá o finanční pomoc a velká nejistota panuje kolem vývoje v Číně," řekl agentuře Reuters Filip Petersson ze švédské banky SEB.

Ropný trh nadále sleduje situaci na Středním východě, díky níž získal Brent za třetí čtvrtletí 15 procent. Íránská dnes v Teheránu zasáhla proti protestům obyvatel, který vyvolává pád íránské měny a razie proti překupníkům deviz. Íránský ríjál se pod vlivem západních sankcí na teheránský režim jenom za minulý týden propadl proti dolaru o třetinu a nyní je na rekordním minimu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,46 111,57 New York - Nymex WTI listopad 90,55 91,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK