Portugalsko dál prudce zvýší daně, aby vyhovělo věřitelům

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 3. října (ČTK) - Portugalsko v příštím roce i přes propad své ekonomiky dál prudce zvýší daňovou zátěž produktivních obyvatel. Plyne to z dnešního sdělení ministra financí Vitora Gaspara. Lisabon tím chce zajistit splnění rozpočtových cílů předepsaných mezinárodními věřiteli v rámci loňského záchranného balíku v sumě 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč).

Vláda chce v rámci rozpočtu na rok 2013 zvýšit průměrnou sazbu daně z příjmů na 11,8 procenta ze současných 9,8 procenta a k ní ještě pro příští rok uvalí dočasnou přirážku ve výši čtyř procentních bodů. Ještě letos zavede Lisabon nově daně na kapitálové zisky a luxusní zboží.

Na příští rok vláda také navrhne zavedení daně z finančních transakcí a bude dál snižovat výdaje, řekl Gaspar, podle něhož se už na nových opatřeních Lisabon dohodl s Evropskou komisí. Dodatečná úsporná opatření budou podle něj odpovídat třem procentům hrubého domácího produktu (HDP).

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století a její hlavní příčinou jsou úsporná opatření v podobě zvyšování daní a snižování výdajů. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti příští rok vystoupí na 16,4 procenta. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Úsporné kroky již v Portugalsku podobně jako v sousedním Španělsku vyvolávají značnou nespokojenost veřejnosti a začínají se množit protesty a stávky. Další zvyšování daní dál otřese důvěrou spotřebitelů a podnikatelů v zemi, uvedla agentura Reuters.

Portugalsko zavádí nová drastická opatření, přestože minulý měsíc dostalo od věřitelů více času na splnění rozpočtových cílů. Podle nového cíle může letos země vykázat rozpočtový deficit pět procent HDP a příští rok 4,5 procenta. Původní cíle počítaly s tím, že deficit letos klesne na 4,5 procenta výkonu ekonomiky a příští rok na tři procenta.

Portugalsko se dnes formou swapu vrátilo poprvé od loňského jara na trh dluhopisů. Agentura pro správu státního dluhu prodala dluhopisy se splatností v říjnu 2015 a vyměnila je za dluhopisy splatné v září 2013, aby zmírnila tlaky na refinancování v příštím roce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK