Zálezlice na Mělnicku budou za rok chráněny před stoletou povodní

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zálezlice (Mělnicko) 4. října (ČTK) - V Zálezlicích na Mělnicku dnes začala po deseti letech od ničivých záplav výstavba protipovodňových hrází. Obec patřila mezi nejvíce postižená místa v Česku a stala se jedním ze symbolů povodní. Protipovodňová ochrana má vesnici ochránit před stoletou vodou, což je podobná povodeň jako před deseti lety. Výstavba bariér za téměř 47 milionů korun skončí za rok.

Protipovodňový val se bude skládat z dvou hrází, které budou přes 1500 metrů dlouhé a čtyři metry vysoké. "Zásadně zvýší současnou míru ochrany obce z pětileté vody na úroveň povodně ze srpna 2002," uvedl ředitel státního podniku Povodí Labe Marián Šebesta.

Při povodních v Zálezlicích spadlo 121 domů, zhruba dvě třetiny obce. Voda kromě toho poničila třeba rozvody elektřiny, pouliční osvětlení, silnice, kanalizaci, čističku, vodovod nebo fotbalový stadion. Škody se tehdy podle Povodí Labe vyšplhaly zhruba na 150 milionů korun.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) si obec ochranu před vodou zaslouží. "Ochráníme téměř stovku budov a majetek občanů a obce v řádech stovek milionů korun," uvedl Bendl. Ministerstvo podle něj letos do protipovodňové ochrany v Česku investovalo přes dvě miliardy korun a dotace na tyto stavby jsou pro něj i přes vládní úspory prioritou.

Středočeský kraj patřil v roce 2002 k nejpostiženějším regionům, škody dosáhly téměř 14,3 miliardy korun. Voda zaplavila téměř sto obcí, smetla nebo vážně poškodila stovky domů a zaplavila řadu průmyslových podniků, poškodila infrastrukturu a způsobila obrovské ekonomické i ekologické škody.

V celém kraji bylo evakuováno 17.000 lidí, z toho 12.000 právě na Mělnicku. Záplavy si vyžádaly i lidské životy - ze 17 obětí povodní jich pět zahynulo právě ve Středočeském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK