Americké akcie díky ECB a příznivým údajům dál rostou

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. října (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování posilovaly čtvrtý den po sobě. Investory povzbudila vyjádření šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho o přípravě programu nákupů státních dluhopisů a příznivé zprávy z americké ekonomiky.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,5 procenta na 13.562 bodů a širší index Standard & Poor's 500 posílil stejným tempem na 1458 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v polovině dne získával 0,1 procenta a byl kolem 3137 bodů.

Draghi po zasedání ECB potvrdil, že jeho instituce je připravena nakupovat dluhopisy těch zemí eurozóny, které požádají o pomoc podmíněnou ozdravným rozpočtovým programem. "Draghi dnes trhy nezklamal," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské firmy Rockwell Global Capital Peter Cardillo.

Draghi také prohlásil, že hodlá chránit euro, a řekl také, že Španělsko, které je hlavním adeptem na pomoc ECB, udělalo značný pokrok k ozdravení svých veřejných financí. Díky tomu dnes evropská měna posílila k dolaru na dvoutýdenní maximum. To přispělo k oživení cen ropy, což podpořilo akcie energetického sektoru.

Trh také povzbudily dílčí zprávy z americké ekonomiky. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti sice minulý týden vzrostl, avšak méně, než se čekalo. Vcelku příznivé údaje o tržbách za minulý měsíc také hlásily jednotlivé maloobchodní společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK