Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za srpen

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v srpnu vyvíjely maloobchodní tržby. V červenci maloobchodní tržby bez sezonního očistění po předchozím čtyřměsíčním poklesu meziročně vzrostly o 0,3 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem tržby stagnovaly i přesto, že prodej pohonných hmot a nepotravinářského zboží zaznamenal růst. Růstu tržeb maloobchodu bránil pokles prodeje potravin.

Podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit Bank Czech Republic nebyly červencové statistiky důvodem k velké radosti. "Celková útrata domácností za červenec odpovídá mírně klesajícím trendům minulých měsíců. Nadále platí, že hlavní položkou při snahách o úspory v hospodaření domácností jsou potraviny. Čísla tedy dávají předpoklad, že soukromá spotřeba meziročně klesá i v letošním třetím čtvrtletí, a to tempem srovnatelným s předchozím obdobím," upozornil Sobíšek.

Analytik Václav Franče z Raiffeisenbank míní, že na červencovém výsledku maloobchodu se pravděpodobně významnou měrou podílely problémy s registrem aut, jelikož prodeje a opravy motorových vozidel se snížily reálně meziměsíčně o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK