Americké akcie ve čtvrtek posílily

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek posílily díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Náladu na trhu podpořila rovněž Evropská centrální banka (ECB), která potvrdila svou připravenost k nákupům státních dluhopisů.

 

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,6 procenta na 13.575,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,72 procenta na 1461,40 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,45 procenta na 3149,46 bodu, napsala agentura Reuters.

Investoři nyní čekají na dnešní zprávu o zářijovém vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech. "Můžeme očekávat, že trh v reakci na tuto zprávu vykáže výrazný pohyb jedním či druhým směrem," uvedl analytik Peter Cecchini ze společnosti Cantor Fitzgerald.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Šéf banky Mario Draghi potvrdil, že ECB je připravena nakupovat dluhopisy těch zemí eurozóny, které požádají o pomoc podmíněnou ozdravným rozpočtovým programem.

Na devizovém trhu se euro díky Draghiho výrokům vyšplhalo na dvoutýdenní maxima vůči americkému dolaru i japonskému jenu. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o 0,9 procenta na 1,3018 USD. Předtím se dostala až 1,3031 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 21. září.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK