Řecké banky NBG a Eurobank údajně jednají o fúzi

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. října (ČTK) - Dvě přední řecké banky National Bank of Greece a Eurobank jednají o vzájemné fúzi, z níž by vzešla největší řecká bankovní společnost. Napsal to dnes řecký zpravodajský server To Vima a agentuře Reuters to později potvrdily zdroje z řeckých bankovních kruhů.

Podle To Vima by spojení mělo podporu řecké vlády a centrální banky. Uvažuje se údajně také o tom, že fúze by mohla zahrnovat i zestátněnou Hellenic Postbank, kterou vláda v srpnu označila za neživotaschopnou.

V reakci na zprávy přerušila aténská burza obchodování s akciemi obou bank. "Obchody s jejich akciemi budou přerušeny, dokud se banky k těmto zprávám nevyjádří," řekl Reuters nejmenovaný činitel burzy.

Řecké banky jsou pod tlakem na integraci a konsolidaci. Ta by jim pomohla přežít dluhovou krizi, která trvá už téměř tři roky a provází ji odliv vkladů z bank. Banky v Řecku jsou ve svém financování zcela závislé na domácí centrální bance, protože nemají přístup ani na evropský mezibankovní úvěrový trh, ani k úvěrům od Evropské centrální banky.

Podnětem ke konsolidaci sektoru může být odprodej řeckých poboček francouzských finančních skupin. V pondělí Crédit Agricole oznámila, že bude jednat o prodeji své řecké dcery Emporiki s řeckou Alpha Bank. Poté Société Générale sdělila, že exkluzivně jedná s řeckou bankovní dvojkou Piraeus Bank o prodeji své ztrátové divize Geniki.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK