Ceny ropy navzdory příznivým údajům z trhu práce USA klesly

05.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po čtvrtečním prudkém vzestupu klesaly zpět a americká ropa WTI se opět propadla pod 90 dolarů za barel. Příznivé údaje z amerického trhu práce nevymazaly obavy trhu z ekonomických problémů v Číně a eurozóně.

Severomořská ropa Brent oslabila v 17:45 SELČ o 1,60 dolaru těsně pod 111 dolarů za barel. Ve čtvrtek pod vlivem napětí mezi Tureckem a Sýrií vzrostla o více než čtyři dolary. Cena americké lehké ropy WTI se propadla o 2,40 dolaru na 89,30 USD za barel.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v září nečekaně klesla na 7,8 procenta ze srpnových 8,1 procenta a pod osm procent sestoupila poprvé za téměř čtyři roky. Počet nových pracovních míst se zhruba shodoval s očekáváním, takže údaje měly na trh vliv jen dočasně.

Ropný trh nadále podkopává útlum čínské ekonomiky, kvůli němuž ceny ropy uprostřed týdne klesly až o čtyři procenta. Mezi investory přetrvávají obavy z dopadu ekonomické recese v eurozóně na globální poptávku po energii. Podporu má naopak ropa v napětí na Blízkém východě. Za celý týden Brent po silných výkyvech ztrácí asi dolar a půl na barel a WTI je slabší o zhruba tři dolary.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,98 112,58 New York - Nymex WTI listopad 89,30 91,72

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK