Světová banka kvůli Číně zhoršila odhad růstu východní Asie

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světová banka snížila odhad ekonomického růstu pro rozvojové země východní Asie v letošním roce na nejpomalejší výkon od roku 2001 a zhoršila i výhled pro příští rok. Celé zhoršení je důsledkem zpomalování čínské ekonomiky. Banka přitom upozornila, že útlum v Číně může být horší a delší, než se zatím předpokládá.

 

Rozvojová východní Asie bez Japonska, Jižní Koreje, Singapuru a Tchaj-wanu má letos růst o 7,2 procenta po loňském tempu 8,3 procenta a příští rok by měl růst oživit na 7,6 procenta. Na jaře Světová banka odhadovala pro region v tomto roce růst o 7,6 procenta a osmiprocentní vzestup v roce 2013.

Celé zhoršení odhadu šlo na vrub Číny, protože u Indonésie a Thajska banka ponechala odhady na předešlé úrovni a u Malajsie a Filipín je dokonce zvýšila. Pro Čínu předpovídá výrazné zpomalení na 7,7 procenta z loňských 9,3 procenta a v příštím roce zlepšení na 8,1 procenta. Dosud banka odhadovala pro Čínu letos růst o 8,2 procenta a napřesrok zrychlení na 8,6 procenta.

"Na rozdíl od zbytku regionu zažívá Čína dvojí pohromu - zpomalení růstu plyne jak ze slabšího vývozu, tak z nižší domácí poptávky, zejména z pomalejšího růstu investic," řekl v Singapuru na briefingu ke zprávě Světové banky její hlavní ekonom pro východní Asii a Tichomoří Bert Hofman. Zdůraznil ale, že banka podobně jako většina ekonomů očekává pro čínskou ekonomiku i nadále "hladké přistání".

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK