Koruna v úvodu týdne oslabuje, výrazněji k dolaru

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna v úvodu týdne oslabuje k oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. V 10:20 proti pátku ztrácela vůči euru devět haléřů na 24,95 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o dvacetník na 19,24 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance otevírala koruna na úrovni nejsilnějších pátečních hodnot, vzápětí ale oslabila. "Hned v úvodu přišly negativní informace z české ekonomiky - především propad průmyslu, které trh ovlivnily. Na druhou stranu však průmyslová čísla nelze považovat za výrazně špatná, pokud vezmeme v potaz mimořádné faktory a budeme je posuzovat společně s velmi dobrým červencem," uvedl Vlk.

Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,1 procenta, propad stavebnictví zrychlil na 4,7 procenta a zahraniční obchod skončil s přebytkem 16,9 miliardy korun, což je nejméně v letošním roce. Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 8,4 procenta ze srpnových 8,3 procenta, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Negativně pro středoevropské měny ale podle Vlka vyznívá i situace na hlavních trzích, kde klesají evropské akcie i eurodolar. "Z polské centrální banky přišly hned dva holubičí komentáře, podle jednoho by sazby měly klesnout do konce příštího roku o celý procentní bod. Na zlotý však dopoledne nemají výrazný vliv," poznamenal Vlk.

Euro se kolem 10:20 vůči dolaru obchodovalo na 1,2968 USD/EUR. Aktivita obchodování je omezena dnešním svátkem v USA, pozornost by podle Vlka mělo přitáhnout jednání ministrů financí eurozóny, kde má být formálně spuštěn Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK