Evropské vlády se snaží zachránit fúzi EADS a BAE Systems

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. října (ČTK) - Británie, Francie a Německo pokračují v jednání o plánovaném spojení evropské společnosti EADS, mateřské firmy výrobce letadel Airbus, a britské zbrojovky BAE Systems. Fúzí má vzniknout největší zbrojní a letecká firma na světě s ročními tržbami zhruba 72 miliard eur (1,8 bilionu Kč) a 220.000 zaměstnanci. Akcionáři BAE mají v nové firmě získat podíl 40 procent a akcionáři EADS 60 procent.

EADS a BAE oznámily, že jednají o spojení za 45 miliard USD (880 miliard Kč), letos 12. září. Zúčastněné země se nyní snaží urovnat neshody ohledně akciových podílů států v nové firmě a otázek bezpečnosti a pracovních míst, aby mohl být prodloužen konečný termín pro dokončení dohody.

Británie stanovila, že dohoda musí být dokončena do středy 10. října do 18:00 SELČ. Cílem je nyní učinit dostatečný pokrok v hlavních bodech rozhovorů, aby mohli ředitelé BAE Ian King a EADS Tom Enders požádat o prodloužení tohoto termínu, píše agentura Reuters s odvoláním na zdroje.

V pátek se představitelům jednotlivých zemí nepodařilo dohodnout na velikosti podílů jednotlivých zemí v nové firmě. EADS a BAE však popřely, že by jednání zkrachovala. Britský ministr obrany Philip Hammond v neděli varoval, že Británie je připravena dohodu zablokovat, pokud nebude zajištěno omezení vlivu vlád Francie a Německa v nové firmě. Dnes pak v rozhovoru pro BBC prohlásil, že podle něj je pouze malá šance, že se podaří dokončit dohodu do středy.

Podle bankovních zdrojů již byly vypracovány plány na prodloužení termínu dokončení spojení, je však potřeba dosáhnout pokroku na politické straně. Podle nich je Británie dohodě nejvíce nakloněna, Němci jsou nejméně horliví a Francie chce více času na rozmyšlenou.

Hlavní akcionář BAE Invesco Perpetual dnes napadl navrhovanou dohodu. Nelíbí se mu mimo jiné státní zásahy a nedostatečné strategické důvody. Investiční společnost má v BAE podíl 13 procent.

S cílem dosáhnout toho, aby dohodu posvětily i Spojené státy, Británie požaduje, aby se Francie zavázala, že v budoucnosti nezvýší svůj podíl v nové firmě z navrhovaných devíti procent. Francie podle zdrojů svým partnerům řekla, že nemá v úmyslu svůj podíl zvýšit, ale není ochotna se vzdát vlivu nad budoucí průmyslovou politikou firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK