KBC do konce roku splatí velkou část ze státní pomoci

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. října (ČTK) - Belgická bankovní skupina KBC splatí velkou část ze státní pomoci, kterou získala v době krize od belgické vlády, ještě v letošním roce. Oznámil to dnes generální ředitel banky Johan Thijs. KBC v České republice vlastní ČSOB.

 

KBC obdržela v době finanční krize v letech 2008 - 2009 od belgické vlády a vlády Flander sedm miliard eur (174,5 miliardy Kč). Evropské úřady jí kvůli tomu nařídily prodat část majetku. Do konce roku 2013 musí splatit 4,67 miliardy eur plus úrok.

"Plánujeme splatit významnou část do konce 2012," uvedl Thijs. Částka podle něj bude záviset na rozhodnutí o nových pravidlech kapitálové přiměřenosti. Loni v prosinci skupina splatila 500 milionů eur, napsala agentura Reuters.

KBC dnes představila novou strategii, v rámci níž byla upravena organizace celé skupiny. Jednou ze změn je to, že aktivity v Česku budou tvořit samostatnou divizi, zatímco dosud byly součástí divize střední a východní Evropy. Odpovědnost za divizi bude mít generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek, který bude jmenován i členem výkonného výboru KBC.

KBC rovněž uvedla, že kvůli snížení nákladů ukončí veškeré aktivity mimo své hlavní trhy. Mezi hlavní trhy spadá Belgie, Česká republika, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko.

KBC hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 539 milionů eur ve srovnání se ziskem 333 milionů eur ve stejném období loni. Ztrátu však způsobily odpisy nehmotného majetku, bez nich KBC vykázala zisk 372 milionů eur, o 30 procent méně než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK