Kalifornie se snaží srazit nepříjemně vysoké ceny benzinu

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Los Angeles 8. října (zpravodaj ČTK) - Nejlidnatější americký stát Kalifornie se snaží srazit nepříjemně vysoké ceny benzinu. Tamní obyvatelé v současnosti za galon běžného benzinu v průměru platí rekordních 4,66 dolaru (v přepočtu asi 23,5 Kč za litr). Je to výrazně více než průměr za celou zemi, který podle statistik organizace AAA činí 3,81 dolaru (asi 19 korun za litr).

"Ceny benzinu v Kalifornii vystoupaly na dosud nejvyšší úroveň. Má to nepřijatelné dopady na spotřebitele i malé firmy," uvedl kalifornský guvernér Jerry Brown.

V neděli proto nařídil, aby se ve státě již nyní začala prodávat levnější zimní směs benzinu, která se odpařuje rychleji než letní a více znečisťuje ovzduší. Jinak se na čerpací stanice dostává až na začátku listopadu. Zásoba pohonných hmot v Kalifornii by díky tomu měla vzrůst až o deset procent, což by také mohlo přispět k poklesu cen, uvedl deník The New York Times.

"Vzhledem k malým zásobám benzinu a následnému nárůstu cen bychom neměli se začátkem výroby zimní směsi čekat až na konec měsíce. Když rafineriím umožníme brzký přechod na zimní směs, mohlo by to zvýšit zásoby a upustit trochu páry z hrnce, aniž by to mělo výrazný dopad na kvalitu vzduchu," uvedl Brown.

Za nárůstem cen jsou problémy v několika kalifornských rafineriích. Zejména pak požár v rafinerii nedaleko San Franciska, který ji před dvěma měsíci vyřadil z provozu. Podnik stále plně neobnovil výrobu. Minulý týden pak výpadek proudu omezil produkci rafinerie ve městě Torrance. Podle odborníků bude mít postupné obnovení provozu v rafineriích na ceny benzinu pravděpodobně větší dopad než kroky kalifornské vlády.

Benzin v Kalifornii je tradičně dražší než ve zbytku země s výjimkou Havaje. Mohou za to předpisy na ochranu životního prostředí. Současný výkyv je ale i tak neobvyklý. Benzin nicméně zdražuje i ve zbytku Spojených států. Nynější průměrná cena 3,81 dolaru za galon je o 42 centů vyšší než před rokem.

Benzin v USA je stále výrazně levnější než v Evropské unii. Američané však například do práce dojíždějí na mnohem větší vzdálenosti a každé zdražení benzinu je tak v rodinných rozpočtech výrazně znát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK