Prodej automobilky Audi za tři čtvrtletí překročil milion vozů

08.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ingolstadt 8. října (ČTK) - Německý výrobce luxusních automobilů Audi v období od ledna do září zvýšil prodej meziročně o téměř 13 procent na zhruba 1,1 milionu vozů. Poprvé tak překonal hranici milionu prodaných automobilů za pouhá tři čtvrtletí. Informovala o tom dnes mateřská společnost Volkswagen na svých internetových stránkách.

"V letošním roce jsme poprvé dosáhli hranice milionu prodaných automobilů již za devět měsíců. To je jasný důkaz, že jsme na správné cestě k naplnění svých strategických cílů," uvedl šéf marketingu a prodeje Audi Luca de Meo. "Vidíme, že se naše nové modely na trhu osvědčují a že odpovídají vkusu zákazníků," dodal.

V samotném září prodej meziročně stoupl o téměř 14 procent na zhruba 136.600 vozů zejména díky silnému růstu poptávky ve Spojených státech a Číně. Prodej navíc pokračoval v růstu také v Evropě navzdory obtížným podmínkám na některých evropských trzích.

Společnost Audi v prvním pololetí zvýšila zisk o třetinu na téměř 2,3 miliardy eur (zhruba 57 miliard Kč) díky silné poptávce mimo Evropu. Firma koncem července předpověděla, že pokud se ekonomické podmínky nezhorší, bude její letošní provozní zisk na úrovni rekordních 5,35 miliardy eur z loňského roku.

Mateřská společnost Volkswagen, jejíž součástí je rovněž Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Automobilka se letos dohodla na získání plné kontroly nad výrobcem sportovních vozů Porsche.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK