V jednání vlád o fúzi EADS-BAE nastal údajně pokrok

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Brusel 9. října (ČTK) - Británie a Francie pokročily v jednání o limitu státních podílů ve zbrojní a letecké skupině, která má vzniknout spojením EADS a BAE Systems. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje informované o jednání. Dnes budou dosavadní výsledky rozhovorů posuzovat vedení obou společností a rozhodnou, zda požádají o prodloužení středeční uzávěrky pro dosažení dohody.

Británie požaduje po Francii závazek, že v budoucnu nezvýší svůj podíl v nové skupině z navrhovaných devíti procent. Obě strany se dnes údajně přiblížily kompromisu, v jehož rámci by Paříž, která si chce ve skupině zajistit co největší vliv, mohla svůj podíl zvýšit jen v případě, že bude dodržen celkový limit státních podílů ve společnosti. V opačném případě by hrozilo, že fúzi by neschválily americké regulační úřady.

Pokud by tak Francie chtěla svůj podíl zvýšit, muselo by to být na úkor Německa. Německo však trvá na paritě s Francií a hlasy z Berlína se vůči dohodě Londýna vyslovují skepticky. Německá agentura DPA dnes dokonce citovala domácí zdroje, podle nichž jednání o fúzi zkrachovala, což mluvčí EADS důrazně popřel.

Právo vetovat plán fúze mají vlády Británie a Francie a hlavní soukromí akcionáři EADS, jimiž jsou francouzská skupina Lagardere a německý Daimler. Plán ale musí překonat politické námitky Německa. Britský ministr obrany Philip Hammond vyjádřil naději, že se v rámci dvoudenních zasedání Severoatlantické aliance NATO setká k rozhovorům o fúzi se svými protějšky z Francie, Německa a USA.

Generální ředitel EADS Tom Enders a šéf BAE Ian King budou dnes posuzovat, kam politická jednání dospěla, a podle toho se zařídí. "King a Enders budou dnes o situaci jednat a poté spolu se svými správními radami rozhodnou, jak postupovat dál," uvedla EADS. Obě firmy daly najevo, že požádají britský úřad pro dozor nad akciovým trhem o prodloužení termínu dohody jen v případě, že na vládní úrovni nastane dostatečný pokrok.

Fúzí v tržní hodnotě 45 miliard dolarů (880 miliard Kč) má vzniknout největší zbrojní a letecká firma na světě s ročními tržbami zhruba 72 miliard eur (1,8 bilionu Kč) a 220.000 zaměstnanci. Akcionáři BAE mají v nové firmě získat podíl 40 procent a akcionáři EADS 60 procent.

Investiční společnost Invesco Perpetual, která je hlavním akcionářem BAE, v pondělí navrhovanou dohodu napadla. Nelíbí se jí mimo jiné vyhlídka na zvýšení státní ingerence do nové skupiny a nedostatečné strategické důvody pro spojení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK