Ceny ropy kvůli napětí mezi Sýrií a Tureckem vzrostly

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. října (ČTK) - Světové ceny ropy po dvou dnech poklesu oživily a severomořská ropa Brent se dostala zpět nad 113 dolarů za barel. Nad slabou globální poptávkou převážily na trhu obavy z napětí na Blízkém východě, zejména z eskalujícího konfliktu mezi Sýrií a Tureckem.

Cena Brentu vzrostla před 16. hodinou SELČ o 1,35 dolaru na 113,17 dolaru za barel po pondělním poklesu až na 110,54 USD. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o více než dolar na 90,40 USD.

Turecká armáda téměř celý poslední týden vede odvetnou palbu proti Sýrii, kde rebelové svádějí boje s provládním jednotkami. Konflikt podle analytiků přináší i obavy z šíření nepokojů ze Sýrie do sousedních zemí, což by ohrozilo těžbu na severu Iráku. Turecký prezident Abdullah Güll v pondělí prohlásil, že mezi oběma zeměmi se nyní rozvíjí "nejhorší scénář."

"Na trh, který fundamentální ekonomická data příliš nepodporují, vstoupila politická riziková přirážka. Z hlediska poptávky by ceny měly být o něco nižší, než jsou teď, obava ze šíření turecko-syrského konfliktu dál do arabského světa však cenu kvůli rizikové přirážce zvyšuje," řekl agentuře Reuters analytik švýcarské firmy AGL Andy Sommer.

Růst cen brzdí zvýšená těžba v Saúdské Arábii a vyhlídky nárůstu produkce v Iráku. Tento měsíc Bagdád čeká zvýšení vývozu na dlouhodobé maximum 2,8 milionu barelů denně a podle Mezinárodní agentury pro energii by se irácká těžba mohla do roku 2020 zdvojnásobit na šest milionů barelů denně.

Ropný trh podkopává slabá světová poptávka. Mezinárodní měnový fond dnes kvůli krizi v Evropě snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta, což bylo nejméně od roku 2009. V příštím roce počítá s globálním růstem v tempu 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 113,17 111,82 New York - Nymex WTI listopad 90,40 89,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK