Kritizovaný Bauhaus v Brně-Ivanovicích se otevřel veřejnosti

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. října (ČTK) - Hobbymarket Bauhaus v Brně-Ivanovicích se v pondělí otevřel veřejnosti. Firma využila toho, že Městský soud v Praze podle očekávání stáhl předběžné opatření, jež otevření hobbymarketu zakazovalo. ČTK to dnes oznámil zástupce Bauhausu Jakub Hynek. Podrobnosti firma zveřejní ve středu. Výstavbu prodejny řadu let kritizovali ekologičtí aktivisté a lidé žijící v okolí.

 

Stavební úřad v Ivanovicích budovu v posledních dnech narychlo zkolaudoval, uvedla zástupkyně občanského sdružení Klidné Ivanovice Michaela Thomisová. Nyní je další osud prodejny v rukou brněnského magistrátu, který bude z vlastní iniciativy přezkoumávat sporný stavební certifikát. "Nyní budeme čekat, jak rozhodne magistrát," řekla ČTK Thomisová.

Stavbu Bauhausu umožnil svým certifikátem autorizovaný inspektor. Podle aktivistů ale postupoval nezákonně. Justice se dlouho nemohla shodnout na tom, kdo má vlastně stížnosti proti certifikátům řešit. Zvláštní senát složený ze soudců Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu nakonec rozhodl, že certifikáty budou přezkoumávat nejprve stavební úřady, poté mohou případné spory řešit správní soudy.

Právě kvůli tomuto průlomovému názoru musel Městský soud v Praze odmítnout žaloby proti certifikátu, čímž pozbylo platnost i předběžné opatření. Certifikát teď přezkoumají úředníci. Původně to měli být pracovníci stavebního úřadu v Ivanovicích, ale kauzu si podle Thomisové vyžádal přímo magistrát.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK