Americké akcie klesají, srážejí je obavy z firemních výsledků

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dne pokračovaly v pondělním poklesu. Nadále je oslabovaly obavy z nepříznivých výsledků předních firem a dnes se k tomu přidal propad technologických akcií.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 0,6 procenta na zhruba 13.500 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,8 procenta na 1444 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite se propadal o 1,4 procenta a byl kolem 3068 bodů.

Investoři se soustředí na čtvrtletní firemní výsledky, jejichž zveřejňování začíná po dnešním uzavření trhu zprávou největšího amerického výrobce hliníku Alcoa. Trh je opatrný, protože řada firem vydala varování před zhoršením v důsledku slabé ekonomiky.

Nálada je skleslá i vlivem nepříznivých vyhlídek světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond dnes kvůli krizi v Evropě snížil odhad letošního globálního růstu o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta, což by bylo nejméně od roku 2009.

Makléřská firma Sanford Bernstein dnes zhoršila výhled vývoje akcií předního výrobce počítačových čipů Intel, což jeho akcie srazilo o téměř tři procenta. V pádu jej následovaly akcie dalších technologických gigantů jako Apple, Microsoft a Oracle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK