Průmyslová výroba v Řecku poprvé za tři roky vzrostla

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba v Řecku se v srpnu meziročně zvýšila o 2,5 procenta a zaznamenala první růst za více než tři roky. V červenci se naopak snížila o 4,9 procenta. K růstu přispěla produkce zpracovatelského a energetického sektoru. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.

 

Výroba ve zpracovatelském sektoru se zvýšila o dvě procenta po propadu o 7,8 procenta v červenci. Produkce elektřiny stoupla o 5,8 procenta. Těžba se však snížila o tři procenta.

Za osm měsíců se však výroba snížila o 4,1 procenta. Těžba vzrostla o 0,2 procenta, výroba ve zpracovatelském sektoru se snížila o 5,9 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a letos dostalo Řecko druhý záchranný balík 130 miliard eur.

Řecká ekonomika zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a ke slabému růstu by se mělo Řecko podle odhadů vrátit nejdříve ve druhé polovině příštího roku. Loni se hrubý domácí produkt propadl o 7,1 procenta. Nezaměstnanost v zemi nyní činí rekordních 23,6 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK