Rosatom popřel, že by k dostavbě Temelína přizval vyřazenou Arevu

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Ruská energetická společnost Rosatom popřela, že by o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně usilovala spolu s francouzskou společností Areva. Rosatom je členem konsorcia, které má o zakázku zájem a stejné plány měla také Areva. Tu ale společnost ČEZ, která tendr vypsala, minulý týden ze soutěže vyřadila. Ruský podnik tak odmítl spekulace, které se objevily v některých médiích.

 

"Z právního hlediska to ani není možné, protože podmínky tendru nedovolují spolupráci s jednotlivými uchazeči," řekl náměstek generálního ředitele Rosatomu Kirill Komarov, jehož cituje agentura Reuters. ČEZ Arevu vyřadil se zdůvodněním, že její nabídka nesplňuje klíčové požadavky zadané v soutěži.

Dostavba Temelína by mohla stát v přepočtu více než deset miliard dolarů (téměř 200 miliard Kč). Současná kapacita elektrárny, která činí asi 2000 megawattů, by se mohla více než zdvojnásobit.

ČEZ neupřesnil, v čem konkrétně mu nabídka Arevy nevyhovuje. Odchodem francouzského podniku tak v soutěži zůstávají dva hlavní uchazeči, a to americký Westinghouse ze skupiny Toshiba, a ruský Atomstrojexport, který je součástí zmíněného Rosatomu. Součástí česko-ruského konsorcia Konsorcium MIR.1200, které vedou Rusové, je i český podnik Škoda JS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK