Studie: Majetek domácností během pěti let stoupne o polovinu

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. října (ČTK) - Celosvětový majetek domácností během příštích pěti let stoupne téměř o polovinu na 330 bilionů dolarů (6,4 trilionu Kč) navzdory současným hospodářským problémům. Vyplývá to ze studie společnosti Credit Suisse.

 

Počet dolarových milionářů by podle studie mohl do roku 2017 stoupnout o více než 60 procent na 46 milionů osob. Počet čínských milionářů by se v tomto období měl dokonce zdvojnásobit.

"Pokud budou pokračovat současné růstové trendy, mohlo by se bohatství v Číně (v roce 2017) dostat na úroveň Spojených států v roce 1992," uvedla společnost Credit Suisse. Upozornila, že Čína by tak za pět let urazila stejnou cestu, ke které USA potřebovaly 22 let.

V uplynulém roce celosvětový majetek domácností podle studie vzrostl zhruba o procento, tedy nejpomaleji od krachu americké banky Lehman Brothers v roce 2008. Majetek zahrnuje finanční i nefinanční aktiva domácností, od jejichž hodnoty se odečte výše dluhů.

Pouze 0,6 procenta lidí na světě má aktiva v hodnotě přes milion dolarů. Dohromady se však tito lidé podílejí téměř 40 procenty na celosvětovém bohatství. Téměř 70 procent lidí má čistý majetek v hodnotě nižší než 10.000 dolarů. Jejich podíl na globálním bohatství přitom činí pouze zhruba tři procenta, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK