Irák mírní ambiciózní plán výrazného zvýšení těžby ropy

10.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 10. října (ČTK) - Irák oficiálně přiznal, že není schopen splnit svůj původní ambiciózní plán výrazného zvýšení těžby ropy. Země chtěla do roku 2017 objem těžby více než ztrojnásobit, nyní ale připouští, že na to bude potřebovat více času. Bagdád ale své vyhlídky hodnotí příznivěji, než mu předpovídá Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Irák v současné době těží asi 3,4 milionu barelů ropy denně.

Nově stanovené těžební cíle nicméně ukazují, že navzdory letitým válkám a mezinárodním sankcím chce Irák patřit k nejvýznamnějším producentům ropy na světě. Nedávno se mu podařilo z druhého místa v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sesadit Írán, a každé další zvýšení objemu těžby tak jen upevní jeho pozici druhého největšího producenta za první Saúdskou Arábií.

Místopředseda vlády pro energetiku Husajn Šahristání řekl, že země bude do roku 2015 těžit pět až šest milionů barelů ropy denně. Do roku 2020 se těžba podle něj zvýší na devět až deset milionů barelů a na této úrovni by mohla vydržet asi 20 let. Šahristání to řekl na konferenci ke zveřejnění výhledu energetického sektoru Iráku, který zveřejnila IEA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK