Jižní Korea snížila úroky, zhoršila výhled ekonomiky kvůli Evropě

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 11. října (ČTK) - Jihokorejská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Zhoršila rovněž výhled domácí ekonomiky kvůli negativním důsledkům dluhové krize v Evropě.

Banka nyní předpokládá, že jihokorejská ekonomika letos stoupne o 2,4 procenta. V předchozí prognóze počítala s tříprocentním růstem. Odhad hospodářského růstu pro příští rok banka snížila na 3,2 procenta z dříve očekávaných 3,8 procenta.

"Předpokládáme, že pokles úrokových sazeb pomůže jihokorejské ekonomice oživit růst," uvedla centrální banka, která v letošním roce úroky snížila již podruhé. "Vnější podmínky se zhoršily více, než jsme očekávali," dodala.

Nejnovější ekonomické údaje podle agentury AP ukazují, že jihokorejské hospodářství ztrácí tempo kvůli slábnoucí zahraniční poptávce. Export se na ekonomické aktivitě v Jižní Koreji podílí zhruba polovinou. Jihokorejští spotřebitelé navíc kvůli nejistotě ohledně hospodářských vyhlídek omezují výdaje. "Vleklý útlum v eurozóně negativně ovlivňuje náladu domácích spotřebitelů i investice," upozornila banka.

Mezinárodní měnový fond tento týden snížil odhad růstu jihokorejské ekonomiky pro letošní i příští rok o 0,3 procentního bodu. Letos tak počítá s růstem o 2,7 procenta a napřesrok o 3,6 procenta. Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK