Ekonomické instituty v Německu vidí v plánech ECB hrozbu inflace

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plán Evropské centrální banky (ECB) začít nakupovat dluhopisy zadlužených zemí eurozóny představuje hrozbu inflace. Tvrdí to přední ekonomické instituty v Německu, které podle očekávání zároveň na polovinu snížily odhad růstu německé ekonomiky na příští rok. ECB podle institutů rovněž prolomila tabu financování vlád.

 

"(Instituty) vidí riziko střednědobého růstu inflace. Tento proces by mohla spustit ECB, pokud začne vládám fakticky poskytovat měnové financování," píše se ve zprávě, které konsorcium institutů vydává dvakrát do roka.

Německá média už ve středu uvedla, že instituty sníží výhled růstu německé ekonomiky na příští rok na pouhé jedno procento, zatímco v dubnové prognóze počítaly s růstem o dvě procenta. Hlavním důvodem má být zhoršení výhledu globální ekonomiky.

"Rozhodnutí ECB by mohlo otřást hlavním pilířem měnové unie, především cílem cenové stability. Vzhledem k těmto podmínkám už ECB není nezávislá na fiskální politice," píšou instituty ve zprávě, z které cituje agentura Reuters.

Prognózu vypracovaly instituty Ifo, IWH, IfW a RWI, u nichž si analýzu dvakrát ročně zadává vláda. Závěry analýzy kabinet zpravidla zapracuje do své vlastní prognózy hospodářského vývoje.

Německo se s dluhovou krizí, která eurozónu trápí už skoro tři roky, zatím dokázalo vypořádat mnohem lépe než ostatní členské země. Statistická data z poslední doby ale naznačují, že i německé ekonomice dochází dech. Řada analytiků si myslí, že hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí vykáže pokles.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK