Prohibice zvýšila prodej vín, sektů a likérů,prodej piva nerostl

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zákaz prodeje tvrdého alkoholu v tuzemsku zvýšil prodej vína, sektů či likérů až o desítky procent. Spotřebitelé naopak neprojevili zvýšený zájem o nákup piva, vyplývá z šetření, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Nielsen. Zákaz prodeje,nabízení a distribuce nápojů s více než 20 procenty alkoholu vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září večer, omezení trvalo téměř dva týdny.

 

"Již ve druhém zářijovém týdnu byl zaznamenán signifikantní dopad tohoto nařízení na prodeje alkoholu na českém maloobchodním trhu," uvedl Zdeněk Palán ze společnosti Nielsen.

Podle studie, zpracované na základě elektronických dat velkých v tuzemsku působících obchodních řetězců, proti průměru za čtyři týdny před prohibicí nejvíce klesaly tržby z prodeje rumů, vodek, ginů, tequil a ostatního tvrdého alkoholu, které se snížily o více než 40 procent. O desetinu nižší byly tržby za whisky. Prodej brandy a koňaků klesl o 15 procent, hořkých bylinných likérů prodali obchodníci o 18 procent méně.

Naopak o více než 40 procent se zvýšily prodeje tichých vín, o 39 procent narostly tržby za šampaňské, sekty, šumivá a perlivá vína, podobně rostla také kategorie vermutů. Likérů se prodalo takřka o pětinu více. "Sem ale spadají i některé výrobky s vyšším obsahem alkoholu, u kterých platil zákaz prodeje, což negativně ovlivnilo tržby celé kategorie," podotkl Palán.

Prodej piva naopak v důsledku částečné prohibice nerostl. "Zde však vstupuje do hry i faktor sezónnosti, kdy o víkendu, ve kterém začala prohibice, došlo stejně jako v týdnu následujícím k výraznému snížení teplot oproti průměru za předchozí čtyři týdny, se kterými data porovnáváme," řekl Palán.

Od 27. září je po dvoutýdenní prohibici možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad původu třeba. Prodejci mají od konce září dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK