EK o případu ČEZ rozhodne na přelomu listopadu a prosince

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise by měla na přelomu listopadu a prosince rozhodnout, zda přijímá návrhy české polostátní energetické firmy ČEZ na snížení bruselských obav z možného zneužití dominantního postavení na trhu s elektřinou v Česku. ČTK a Českému rozhlasu to dnes v Bruselu řekl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Jeho společnost v rámci řízení s komisí navrhla, že prodá zařízení o výkonu nejméně 800 megawattů. Zda půjde jen o jednu či vícero elektráren, případně o jaké konkrétně, zatím prý není rozhodnuto. "My abychom splnili dohodu, kterou máme s Evropskou komisí, tak musíme prodat 800 megawattů, kterých 800 megawattů to bude, se neví," řekl k tomu Beneš.

Zatímco komise finalizuje na základě testování trhu odpověď na návrhy české firmy, tak ČEZ zkoumá, kdo a případně za jakých podmínek by měl zájem mimo jiné o elektrárny Počerady, Dětmarovice a Chvaletice. "My se z toho strategicky rozhodneme," podotkl Beneš s tím, že rozhodnuto o prodeji konkrétního zařízení zatím není.

Komise v EU dohlíží na dodržování norem a pravidel mimo jiné i v oblasti hospodářské soutěže. "Potvrdí-li přezkum (tržní test), že navržené závazky obavy z nekalosoutěžního jednání odstraňují, může komise nabídnuté závazky učinit pro ČEZ právně závaznými," uvedla v červenci komise v prohlášení.

Nynější šetření "by se mělo přetavit ve finální rozhodnutí Evropské komie na přelomu listopadu a prosince," řekl Beneš. To, že firma nabídla, že prodá zmiňovaných nejméně 800 megawattů, ale podle něj neznamená, že ČEZ přiznává pochybení.

"Není to o tom, že bychom uznali jakoukoli vinu," řekl s tím, že k podobnému kroku se v minulosti rozhodli i další hráči. "Myslím, že je to rozumné, protože není příliš rozumné se přetahovat s Evropskou komisí," dodal na vysvětlenou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK