Japonské akcie klesly nejníže za dva měsíce, euro mírně rostlo

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. října (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne klesly a uzavřely nejníže za více než dva měsíce. Ke ztrátám výrazně přispěla firma Softbank po zprávě o zamýšlené akvizici v USA. Pokles trhu brzdili vývozci, kterým pomáhá výhlídka slabšího jenu. Index Nikkei klesl o 0,2 procenta na 8534,12 bodu.

Za celý týden index ztratil 3,7 procenta, což byl nejvyšší týdenní pokles od května. Ztráty zaznamenal index již čtvrtý týden za sebou.

Japonský mobilní operátor Softbank potvrdil, že jedná s americkou firmou Sprint Nextel o investici, bližší detaily však neposkytl. Podle zdrojů chce získat kontrolní podíl v hodnotě až jeden bilion jenů. Akcie Softbank v reakci na zprávu oslabily o 17 procent. Zpráva však pomohla vývozcům, v čele s firmami Toyota Motor, Canon a TDK, díky spekulacím, že případná dohoda by mohla oslabit jen.

Konkurenční mobilní operátor KKDI stoupl o 1,2 procenta a byl čtvrtým nejobchodovanějším titulem na burze. Maloobchodní společnost Fast Reatiling naopak kvůli slabým výsledkům hospodaření oslabila o deset procent.

Kurz eura v Asii dnes mírně posiloval, a navázal tak na čtvrteční zisky způsobené komentářem šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové, která prohlásila, že zadlužené evropské země, jako Řecko a Španělsko, by měly dostat více času na snížení rozpočtového deficitu. Pohyb kurzů však byl pouze mírný, protože investoři stále čekají, zda Španělsko požádá o finanční pomoc.

Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,1 procenta na 1,2940 USD a k jenu rovněž o 0,1 procenta na 101,51 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 78,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK