Telefónica prodá call centra Atento za jednu miliardu eur

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 12. října (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica se dohodla na prodeji kontaktních center Atento investiční společnosti Bain Capital za jednu miliardu eur (25 miliard Kč). Dohoda je součástí plánu na prodej majetku a snížení dluhu. Firma, která je vlastníkem největšího českého telekomunikačního operátora, to uvedla v dnešním prohlášení.

Prodej přichází poté, co se španělskému operátorovi loni nepodařilo nabídnout akcie Atento na burze. Prodej by měl být dokončen ještě v letošním roce.

Telefónica je pod velkým tlakem, aby snížila svůj dluh, který nyní činí 57 miliard eur. Firma do roku 2015 potřebuje ročně získat sedm až osm miliard eur, aby mohla plnit své dluhové závazky. V poslední době se Telefónica potýká s poklesem příjmů a zisků na domácím trhu a v červenci poprvé od občanské války ve Španělsku ve 30. letech snížila svou dividendu.

Telefónica rovněž připravuje oddělení své německé dceřiné společnosti O2 a zvažuje nabídku akcií v Latinské Americe, napsala agentura Reuters.

Atento patří podle svých internetových stránek mezi největší firmy světa se zaměřením na zákaznické služby. Má téměř 100 kontaktních center v 17 zemích, včetně České republiky, a více než 550 klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK