Do projektu pro firmy v potížích se zatím nikdo nepřihlásil

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Do projektu Vzdělávejte se pro stabilitu, který umožní tuzemským firmám získat peníze na vzdělání a mzdy svých pracovníků, se ještě žádný podnik nezapojil. Jedna firma podala přihlášku v Pardubickém kraji, tu jí ale úřad práce kvůli administrativním nedostatkům vrátil. Stovky podniků se podle ankety ČTK mezi krajskými úřady práce na podmínky účasti vyptávají, ale žádosti zatím nepodaly. Zatím prý uplynula příliš krátká doba na splnění podmínek účasti v projektu.

Zaměstnavatelé ze všech krajů kromě Prahy mohli začít podávat žádosti od 17. září 2012. Cílem projektu zvaného rovněž 'kurzarbeit po česku' je snaha udržet zaměstnanost v podnicích a posílit odborné znalosti zaměstnanců.

V kraji Vysočina se na podmínky projektu se ptalo do dvou desítek zájemců. Podle dosavadních jednání to vypadá tak, že první žádost dostane úřad práce do konce tohoto týdne nebo příští týden, řekl ČTK mluvčí úřadu práce na Vysočině Miloš Zauf .

Podobná situace je v Olomouckém kraji. "Firmy se spíše vyptávají na informace a podmínky. Vypadá to ale, že jedna firma ze Šumperska by měla zájem od listopadu do projektu vstoupit. Zatím ovšem nepodala závaznou přihlášku," uvedl Jaroslav Mikšaník z olomouckého úřadu práce.

V Pardubickém kraji žádalo informace k projektu na udržení zaměstnanosti Vzdělávejte se pro stabilitu asi dvacet firem. Úřad práce zatím obdržel jednu přihlášku, kterou kvůli administrativní chybě vrátil a firma ji má donést opravenou v následujících dnech.

"Zaměstnavatelé se na projekt dotazují, jejich vstupu do projektu však brání skutečnost, že neplní jednu ze základních podmínek. Tou první je výpadek pracovní doby, který musí být více než jeden den a maximálně tři dny v týdnu alespoň jeden kalendářní měsíc před podáním žádosti, druhou jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele alespoň měsíc před podáním žádosti," vysvětlila mluvčí krajského úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová

"Podle našich zkušeností začnou podávat žádosti s asi měsíčním časovým odstupem, který potřebují na přípravu," odhadla ředitelka krajské pobočky v Liberci Hana Polmová.

Ředitelka příbramského úřadu práce Lenka Malichová míní, že se zájem mezi podniky postupně zvedá, ale firmy zatím nedokážou splnit podmínky pro zapojení do projektu. Hlavním důvodem je prý to, že musejí mít omezený provoz po dobu jednoho měsíce, aby mohly peníze z projektu získat, což zatím nesplňují. "Nejprve se musí dostat do tohoto režimu a žádost k nám podat až za ten měsíc. Takže teď je krátká doba na to, aby splnily podmínky toho projektu," vysvětlila.

Podle informací ČTK se o projekt zajímají například plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které jsou od poloviny září v úpadku kvůli předlužení. Po vstupu strategického investora chtějí po čtyřměsíčním výpadku rozjet plnou výrobu počátkem prosince. Do přísných podmínek se prý ale podnik zřejmě nevejde.

Ministerstvo práce a sociálních věcí projekt nastavilo jako protikrizové opatření pro dobu skutečné hospodářské recese. Firmy, které se dostanou do potíží, tak budou mít k dispozici okamžitě nástroj, jak s problémy bojovat. "Pokud bychom o nastavení takového mechanismu začali jednat až v čase jasných hospodářských dopadů a krachů firem, začali bychom pozdě. Nikdo proto nečekal, že by se se spuštěním projektu začaly hlásit desítky firem," řekla mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Pro první fázi projektu je určeno 400 milionů korun z evropských fondů. Po vyhodnocení výsledků se předpokládá uvolnění dalších až 400 milionů Kč. Projekt umožní firmám získat finanční příspěvek na odborný rozvoj zaměstnanců, včetně příspěvku na mzdové náklady vzdělávaných pracovníků. Podpora bude poskytována šest měsíců s možností prodloužení na 12 měsíců. Maximální měsíční mzdový příspěvek bude 31.000 Kč na jednoho zaměstnance.

Do projektu se může přihlásit zaměstnavatel, který v posledním čtvrtroce prokáže, že má meziroční pokles tržeb o jednu až tři pětiny, a který musel poslední měsíc kvůli nedostatku zakázek nechávat část svých pracovníků doma. Firma tedy musí prokázat, že nemá pro své lidi práci alespoň na jeden až tři dny v týdnu. Účast zaměstnanců v projektu je dobrovolná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK