Čína odmítá, že by výrazněji ovlivňovala kurz domácí měny

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. října (ČTK) - Čína odmítla, že by výrazněji ovlivňovala kurz jüanu ve svůj prospěch, intervence na devizových trzích prý naopak citelně omezila. Na konferenci v Tokiu to řekl viceguvernér čínské centrální banky I Kang, který se tam účastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).

"Jsem rád, že vám mohu říci, že směnný kurz žen-min-pi je velmi blízko rovnovážnému stavu," poznamenal viceguvernér. Žen-min-pi je oficiální název čínské měny, které se ale většinou říká jüan.

Na Čínu si stěžují hlavně některé západní země, které tvrdí, že země manipuluje kurzem, aby získala výhody pro své vývozce. Viceguvernér I však řekl, že kurz jüanu je už z valné části výsledkem nabídky a poptávky. Stav, které lze označit jako rovnovážný, je podle něj většinou velmi těžké přesně stanovit.

"Lidé možná nevědí, že centrální banka dramaticky snížila intervence na trhu. Za poslední více než rok se oficiální devizové rezervy Číny prakticky nezměnily," řekl I.

Čína má největší devizové rezervy na světě, nyní se pohybují kolem 3,3 bilionu dolarů (asi 63,5 bilionu Kč). Zatímco za poslední rok se téměř nezměnily, v předchozích osmi letech se každý rok vždy zvýšily velmi výrazně.

V komentářích, které agentura Reuters označila za nezvykle upřímné, I také řekl, že čínská ekonomika by podle odhadu centrální banky měla v letos vykázat růst kolem 7,8 procenta. Míru inflace banka odhaduje na 2,7 procenta, což by bylo výrazně pod čtyřprocentním limitem, který si stanovila.

Viceguvernér se vyjadřoval i k realitnímu trhu, který se podle něj stabilizoval. Peking se prý snaží vybalancovat protichůdné zájmy, tedy na straně jedné zájem investorů, aby ceny realit rostly, a na straně druhé zájem lidí, kteří si chtějí pořídit nemovitost k vlastnímu bydlení. Jejich zájmem je naopak pokles cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK