Akcie v USA zakončily týden bez větších změn, euro mírně zpevnilo

12.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Americké akcie zakončily týden bez výraznějších změn, hlavní indexy sice zahajovaly v zisku, během dopoledne jej ale celý odevzdaly a začaly klesat. Ze ztrát se nakonec vymanil pouze Dow Jonesův index, další dva hlavní indexy končily v červených číslech. Na devizových trzích se nepatrně zvýšil kurz eura a na obchodování měl značný vliv vývoj kolem Španělska.

Dow Jonesův index vzrostl o 2,46 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,02 procenta na hodnotě 13.328,85 bodu. Širší index S&P 500 naopak 0,30 procenta odevzdal a končil na 1428,59 bodu, podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,17 procenta na 3044,11 bodu. Trh nejprve těžil z překvapivého růstu spotřebitelské důvěry, pak jej ale srazily banky.

Index důvěry, který sestavuje Michiganská univerzita ve spolupráci s agenturou Reuters, za říjen předběžně vystoupil na 83,1 bodu. Na trhu se čekal výstup jen na 78 bodů. K výraznějšímu růstu přispěl větší optimismus ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky.

"Obchodujeme na základě dat a trh naznačuje, že ta data nejsou tak dobrá, jak vypadají," podotkl k situaci na akciových trzích hlavní ekonom Kent Engelke z makléřské společnosti Capitol Securities Management. "Pokud by ekonomika byla v tak dobrém stavu, jak naznačují data, akcie by rostly a mnohem víc by se obchodovalo i s dluhopisy," dodal.

Za celý týden mají hlavní akciové indexy ztrátu. Dow Jonesův index klesl o 2,1 procenta, zatímco index S&P 500 odevzdal 2,2 procenta. Nejhůř ze tří hlavních indexů dopadl Nasdaq Composite, který ztratil 2,9 procenta.

Relativně vysokou ztrátu měly v závěru týdne například akcie banky Wells Fargo, které odepsaly 2,7 procenta na 34,23 USD. Banka sice vykázala za poslední čtvrtletí vyšší zisk, než se čekalo, zklamaly ale výnosy. Dolů se navzdory solidním výsledkům vydaly rovněž akcie JPMorgan Chase & Co, které odepsaly 1,16 procenta na 41,61 USD.

Na burze debutovaly akcie společnosti Workday, které v jednu chvíli přidávaly více než 83 procent a solidní zisky si udržely i později. Firma je považována za lídra v takzvaném "cloud computing", což je sektor, který má podle analytiků velkou budoucnost. Firemní zákazníci podobných firem využívají jako úložiště objemných dat. Akcie končily na 48,69 USD, což je nárůst o 73,9 procenta.

Na devizových trzích mírně zpevnilo euro, ve výraznějším růstu mu ale brání vývoj kolem Španělska. Obchodníci čekají, zda Madrid přestane váhat a požádá o mezinárodní finanční pomoc. V takovém případě by měna podle analytiků mohla zpevnit více. Na kurz japonského jenu měly vliv především zprávy o chystané obří akvizici, k níž se v USA chystá japonský mobilní operátor Softbank.

Euro vůči dolaru přidalo 0,2 procenta na 1,2951 USD, za celý týden ale 0,6 procenta odepsalo. Od poloviny září se jednotná evropská měna pohybuje v relativně úzkém pásmu od 1,28 do 1,3170 USD, část analytiků ale čeká, že do konce roku by se kurz mohl vyšplhat na 1,34 USD. Záležet ale bude právě na postoji Španělska.

Vůči japonskému jenu euro přidalo 0,3 procenta na 101,55 JPY, zatímco dolar k jenu zpevnil o 0,1 procenta na 78,41 JPY. Během dne se ale vyšplhal až na 78,53 JPY, a zotavil se tak z desetidenního minima 77,92 JPY, na němž byl ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK