Chcete penzijní připojištění „po staru“? Máte čas do konce listopadu

16.10.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od roku 2013 projde penzijní připojištění několika zásadními změnami. Atraktivita penzijního připojištění ještě stoupne. „Nové“ smlouvy se budou od „starých“ lišit. Kdo chce mít nadále jistotu nezáporného zhodnocení, ten musí uzavřít smlouvu o penzijním připojištění do konce listopadu.

Dle současné legislativy je penzijní připojištění v podstatě bezrizikovým produktem, protože penzijní připojištění je silně regulovaný finanční produkt. Penzijní fondy mají velmi omezenou investiční strategii, klienti mají jistotu nezáporného zhodnocení. Akciové tituly mohou poklesnout, penzijní připojištění nikoliv. Z důvodu garance nezáporného zhodnocení pramení i nižší výnosy u penzijního připojištění a zhodnocení naspořené částky v letech, kdy celá ekonomika „šlape“, a výnosy u některých finančních produktů jsou vyšší.

  • Pro konzervativní klienty je nezáporné zhodnocení u penzijního připojištění velmi lákavé. Každý rok lze dle výpisu od penzijního fondu sledovat, jak celková naspořená částka stoupá.

Jistota nezáporného zhodnocení – pouze do konce listopadu

Občané, kteří ještě nemají uzavřenu smlouvu o penzijním připojištění a chtějí mít jistotu nezáporného zhodnocení, mohou uzavřít smlouvu o penzijním připojitění „po staru“ do konce listopadu 2012. U „nových“ smluv o penzijním připojištění již nebude totiž garance nezáporného zhodnocení. Penzijní fondy budou „nové smlouvy“ spravovat v jiném režimu. U nových smluv, které budou součástí doplňkového penzijního spoření, si však budou moci klienti zvolit investiční strategii, která bude nejvíce odpovídat jejich vztahu k riziku. Výnos u „nových“ smluv bude moci být tedy vyšší, ale bez garance.

  • Penzijní připojištění dle nových podmínek bude tedy atraktivní i pro odvážnější klienty. Státní příspěvek a možnost volby investiční strategie, to jsou důvody, proč by penzijní připojištění nemělo chybět v rodinném finančním plánování.

Smlouvy o penzijním připojištění uzavřené dle „staré“ legislativy budou převedeny do tzv. transformovaného fondu, zatímco „nové“ smlouvy budou v účastnickém fondu. Občané, kteří budou chtít přejít do „nového“ režimu, tak budou moci učinit, protože od roku 2013 bude možné přejít z transformačního fondu do účastnického fondu (pouze u stávající společnosti).

Čerpat peníze bude možné později

U starých smluv dostanou klienti naspořenou částku zpravidla v 60 letech, vybrat polovinu naspořené částky lze však již po 15 letech. Taková možnost u „nových smlouv“ nebude. Klienti dosáhnou na své peníze později. Občané, kteří však uzavřou smlouvu o penzijním připojištění dle nových podmínek nebo po 1. lednu 2013 převedou penzijní připojištění do nových účastnických fondů, budou mít nárok na výplatu dávek z penzijního připojištění při dosažení důchodového věku.

    Za sjednání smlouvy on-line nabízíme
    dvojnásobnou odměnu
    až 3 000 Kč!
  • Důchodový věk závisí na roku narození. Liší se pro muže a ženy. U žen závisí na počtu vychovaných dětí. Důchodový věk se postupně prodlužuje (záleží na roku narození), čtyřicátníci tak dosáhnou na naspořenou částku přibližně v 65, mladší ještě později. Důchodový věk pro občany narozené v roce 1977 je 67 let pro muže i ženy, u žen přitom nezávisí na počtu vychovaných dětí.

U „nových“ smluv tak klienti budou čerpat naspořenou částku později než u „starých“ smlouv. I pravidelnou penzi, kde bude nejkratší doba výplaty 3 roky, půjde čerpat nejdříve 5 let před dosažením důchodového věku.

Důchodový věk u vybraných ročníků narození

Rok narození

Muži

Ženy dle počtu dětí
0
1
2
3 a 4
5 a více
1950 62r+6m 61r 59r+8m 58r+4m 57r 55r+8m
1955 63r+4m 62r+8m 61r+4m 60r 58r+8m 57r+4m
1960 64r+2m 64r+2m 63r+8m 62r+2m 60r+8m 59r+2m
1965 65r 65r 65r 64r+8m 63r+2m 61r+8m
1970 65r+10m 65r+10m 65r+10m 65r+10m 65r+8m 64r+2m
1973 66r+4m 66r+4m 66r+4m 66r+4m 66r+4m 65r+8m
1977 67r 67r 67r 67r 67r 67r

Penzijní připojištění se vždy dědí

Zatímco někteří občané odvádí na důchodovém pojištění vysoké částky a jejich státní penze by byla nadprůměrná, tak stejně v případě úmrtí nemusí rodině vzniknout nárok na pozůstalostní důchody. A když nárok na pozůstalostní důchod vznikne, tak mohou být vypláceny pouze velmi krátkou dobu, např. v základní výměře se vdovský důchod vyplácí pouze jeden rok. Pozůstalostní důchody jsou dále výrazně nižší než starobní důchod.

  • Ať už bude smlouva o penzijním připojištní uzavřena dle „starých“ nebo „nových“ pravidel, tak nikdy klienti o své naspořené peníze nepřijdou. Když z důvodu úmrtí klient našetřené finanční prostředky z penzijního připojištění nestihne vyčerpat, tak tyto peníze obdrží dědici v rámci dědického řízení.
  • Než platit vyšší dobrovolné příspěvky na důchodovém pojištění za účelem vyššího státního důchodu, tak je vůči rodině zodpovědnější si zvýšit např. měsíční úložky na penzijním připojištění.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY