Studie doložila snahu úřadů vypisovat zakázky před změnou zákona

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Tuzemské úřady se snažily vypsat co nejvíc zakázek ještě před dubnovou novelou zákona o veřejném zadávání, doložila studie společností CEEC Research a Grant Thornton. V prvních třech měsících předběžná hodnota zakázek meziročně vyskočila o 291 procent na 150 miliard korun, ve druhém čtvrtletí nastal propad o 75 procent. Analýzu dnes její zhotovitelé zveřejnili na konferenci o veřejných zakázkách.

"Řada krajů, měst a veřejných institucí ze strachu před novou administrativou vysoutěžila zakázky předem," uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Velká novela zákona o veřejném zadávání platí od letošního dubna. Jejím cílem bylo zadávání zakázek zprůhlednit a omezit korupci.

Dnešní konferenci pořádal Kubův úřad společně s Komorou administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) sdružující vlivné právníky v čele s Robertem Perglem. Komora spolu s MPO založila projekt s názvem Fórum Veřejné zakázky kvalitně. Prostřednictvím této organizace chtějí tlačit například na to, aby se při zadávání zakázek zohledňovala vedle ceny také kvalita projektu.

"Dostáváme se do diskuse, jestli je nejnižší cena tím, po čem toužíme, a já jsem přesvědčen, že není, protože po tom netoužíme ani v osobním životě," řekl šéf MPO Kuba. Nově založené fórum chce v tomto směru ovlivnit také plánovaný nový zákon o veřejných zakázkách, který kvůli chystané změně evropských směrnic bude připravovat ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Tuzemský trh veřejných zakázek činil v roce 2011 podle MMR asi 500 miliard korun, což byl meziroční pokles zhruba o 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK