Pražská burza stagnuje, nejvíce klesly akcie těžařské NWR

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne stagnuje. Hlavní index PX krátce před 11:00 ztrácel 0,08 procenta na 985,17 bodu. Nejvíce klesly akcie těžařské firmy NWR, elektrárenské ČEZ a mediální CME. Klesají akcie Komerční banky, zatímco se daří cenným papírům Erste Group Bank, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Téměř beze změny se obchodují i okolní trhy, které tak zaostávají za západní Evropou. "Západoevropské burzy vstupují do týdne růstem po lepších makrodatech z Číny a při vyčkávaní na dnešní porci makrodat z USA," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Největší ztrátu mají zatím akcie NWR. Společnost sjednala s odběrateli pro letošní čtvrté čtvrtletí o pětinu nižší ceny koksovatelného uhlí, než za něj inkasovala ve třetím čtvrtletí. Akcie NWR v úvodu obchodování reagovaly poklesem až o 3,5 procenta k 82 Kč, postupně ale tyto ztráty alespoň částečně mažou a před 11:00 ztrácely 1,66 procenta na 83,59 koruny. Titul se podle Mokoše dnes obchoduje na nejnižších úrovních od poloviny července 2009.

Akcie ČEZ klesly o 0,58 procenta na 721,80 koruny. Dnešnímu vydání deníku E15 potvrdil předseda představenstva Dalkie Zdeněk Duba, že Dalkia nepodala nabídku na koupi moravskoslezské elektrárny Dětmarovice. Tendru by se tak měli zúčastnit tři zájemci, mezi nimi se spekuluje o NWR.

Výrazněji klesly také akcie CME, a to o 0,61 procenta na 130,49 koruny.

Nedaří se mimo jiné také akciím Komerční banky, které ztratily 0,19 procenta na 4113 koruny. Akcie Erste Bank naopak stouply o půl procenta na 465,30 koruny. Podle Mokoše může dnes odpoledne do obchodování s finančními tituly zasáhnout zveřejnění výsledků bankovní skupiny Citigroup.

Akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens klesly o čtvrt procenta na 484,80 koruny. Mokoš upozornil, že pro tento titul je úterý posledním obchodním dnem s nárokem na dividendu ve výši 1,05 EUR na akcii. Rozhodný den byl stanoven na pátek 19. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK