Slovenská TMR je na varšavské burze, akcie mírně zpevňovaly

15.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. října (ČTK) - Akcie slovenské společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která vlastní a provozuje lyžařská střediska a hotely v oblasti Nízkých a Vysokých Tater, dnes debutovaly na burze ve Varšavě. Během dne se jejich kurz mírně zvyšoval, ačkoliv trh jako celek vykazoval nepatrnou ztrátu. Firma plánuje i vstup na pražskou burzu.

Akcie zahajovaly na ceně 180 zlotých, což byl proti stanovenému kurzu nárůst o 0,9 procenta. Později se cena mírně snížila, stále se ale držela nad upisovací hodnotou 178,40 PLN.

"Předpokládáme hlavně zájem individuálních investorů. Ti se stanou spoluvlastníky Tater, které jsou společnými horami Poláků a Slováků," řekl předseda představenstva TMR Bohuš Hlavatý. Institucionální investoři by podle něj mohli mít o TMR zájem v případě, že by se firma rozhodla posílit kapitál emisí dalších akcií.

Tatry Mountain Resorts je letos čtvrtou zahraniční společností, která své akcie umístila na burze ve Varšavě; tři z nich akcie umístily na hlavním trhu, jedna pak na trhu NewConnect. Celkem je na varšavské burze 49 zahraničních emisí z 20 zemí světa, z toho osm je z České republiky a dvě ze Slovenska.

Zástupci TMR zahájili obchodování na varšavské burze tradičním zazvoněním na zvonec. K obchodování je ve Varšavě přihlášeno celkem téměř 6,71 milionu akcií, vedle Varšavy se akcie obchodují i na burze v Bratislavě. Firma uvedla, že 22. října vstoupí i na Burzu cenných papírů Praha (BCPP).

V minulém finančním roce firma vykázala konsolidované výnosy 39 milionů eur (asi 972,3 milionu Kč) a čistý zisk 9,2 milionu eur (asi 229,4 milionu Kč). V tomto finančním roce, který končí 31. října 2012, konsolidované výnosy za prvních devět měsíců dosáhly 32,6 milionu eur (asi 812,7 milionu Kč). Čistý zisk činil 7,1 milionu eur (asi 177 milionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK