Likérky navrhly vládě seznam opatření na omezení černého trhu

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Zákaz prodeje alkoholu na stáncích, zavedení celního dozoru ve výrobě lihu či vznik speciálních kolků pro výrobky pěstitelských pálenic. Tato opatření, která mají omezit černý trh s lihovinami, navrhuje vládě Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), Svaz obchodu a cestovního ruchu a potravinářská komora ČR.

Výrobci alkoholu i obchodníci požadují zavedení stálého celního dozoru u výrobců lihu a lihovin s rotací celníků. Navrhují také překvalifikovat nedovolenou výrobu lihu na trestný čin a zavést kontrolu obchodu s destilačními aparáty. Evidence by měla probíhat pod dozorem celníků. Velikost spotřebitelského balení lihovin by měla snížit na maximálně tři nebo jeden litr.

"Pokud jde o pěstitelské pálení, je dle našeho názoru potřebné zavedení vyšší kontroly tohoto typu pálení, zavedení systému speciálních kolků pro tyto produkty a zařazení pěstitelského pálení do živnosti vázané, nikoliv volné," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Zásadní pro omezení černého trhu s lihovinami je podle Juračky také striktní dodržování evropských nařízení o sledovatelnosti lihovin, které umožňuje identifikovat dodavatele a přímé příjemce potravin.

UVDL a Svaz obchodu také podporují zavedení koncesovaného prodeje všech alkoholických nápojů na které je uvalena spotřební daň. Prodejce, který chce lihoviny nabízet, by podle návrhu musel vést podvojné účetnictví a být plátcem DPH. Pro kontrolu prodeje by také subjekt musel používat registrační pokladnu.

Vláda na začátku října pověřila ministerstva financí, průmyslu, zdravotnictví, spravedlnosti a vnitra přípravou návrhů pro boj s trhem černého alkoholu. Návrhy mají resorty předložit do 17. října. Vláda chce souborem opatření reagovat na sérii otrav metylalkoholem, která si celkem vyžádala 28 obětí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK