Ceny ropy kvůli vysokým dodávkám a zásobám v USA klesly

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. října (ČTK) - Světové ceny ropy v dnešním kolísavém obchodování odpoledne klesly a smazaly zisky, jichž dosáhly v pondělí večer a dnes ráno. Ropný trh začaly oslabovat vysoké dodávky a zásoby suroviny v USA a doléhají na něj obavy z vývoje globální ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent klesla kolem 15:40 SELČ o téměř dolar na 114,85 dolaru za barel po ranním vzestupu nad 116 dolarů. Její cena nyní zvýšeně kolísá kvůli pozičním obchodům před dnešním vypršením listopadového termínového kontraktu. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 30 centů na 92,55 dolaru za barel.

Ropný trh od počátku týdne kolísá a v pondělí ceny po počátečním výrazném poklesu nakonec stouply. Dnes začala ropa Brent opět růstem v dohadech o odkladu obnovení těžby na největším britském ropném poli Buzzard a její přirážka k WTI se dostala až na roční maximum 24 dolarů, "Znovu je zjevné, že ropný trh je nyní pod vlivem spekulací a příliš velkého množství 'horkých peněz'," uvedli analytici německé banky Commerzbank.

Ropu nyní oslabuje očekávání dalšího růstu ropných zásob v USA v důsledku předpokládaného nárůstu dovozu. Analytici v anketě agentury Reuters čekají, že slabá poptávka zvýší rovněž americké zásoby benzinu. Saúdská Arábie přitom dodává na trh nadále vysoké objemy své ropy, aby kompenzovala výpadek dodávek z Íránu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 114,85 115,80 New York - Nymex WTI listopad 91,55 91,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK